24 november 2021

L-loft Factory

Onder het motto 'het rauwe randje omarmen en er in geloven dat het een mooie ontwikkeling wordt', heeft Vincent Roberti gekozen voor een L-loft in Factory. Hij vindt het tof om al in een vroeg stadium onderdeel te zijn van de ontwikkeling van Schalkwijk. Een fantastisch stukje Haarlem met genoeg plekken voor sport en recreatie. De L-loft representeert de nieuwe fase in zijn leven en die van het gezin.

L-loft Factory

Wist je dat de loft die jij hebt gekozen precies dezelfde is als ‘loop je mee door een L-loft’: de L-loft op de 5e verdieping?
Ja! Ik pak het filmpje er regelmatig bij om te laten zien aan vrienden of familie.

Is dit de reden geweest om voor deze Loft te kiezen?
Nee eigenlijk was ik niet op zoek naar een nieuw huis. Ik ben als Amsterdammer ruim 20 jaar geleden in Haarlem komen wonen in een jaren 30 huis. De afgelopen jaren kwam er steeds vaker de gedachten om in een niet standaard huis te willen wonen, waarbij ik het liefst in een woonboot wilde wonen.

Ik keek wel regelmatig naar woonboten op internet omdat ik het leuk vond om op de hoogte te blijven. Ik kwam er wel achter dat het lastig was: of de woonboot was ontzettend lelijk of de ligging was niet goed. Haarlem is soms wat te netjes voor een ‘echte’ stad. Ik hou wel van iets meer stadsleven, diversiteit en wijkontwikkeling. Daarom wilde ik eerst wel terug naar Amsterdam. Maar in Haarlem zit je zoveel beter qua natuur en ruimte.

In december reed ik langs Elements en trok een banner mijn aandacht. Daarop stond ‘Loft appartementen’. Doordat ik onbewust wel bezig was met dat ik wel eens wat anders wilde, heb ik de website bezocht. De stijl zag er tof uit en ik werd getriggerd door de casco lofts.

Ik weet nog goed dat ik op een donderdag op de website ging kijken en echt werd aangetrokken door de casco lofts. Om vragen te stellen en meer informatie te krijgen ben ik gaan bellen en kreeg ik Miriam aan de lijn. Zij nodigde mij uit om de modelwoning te bekijken en om van gedachte te verwisselen. Ik kon alles vragen over de ligging en hoe het kopen van een casco in zijn werk gaat; waar hebben we het over qua investering.  

Toen ik langskwam, werd ik blij van het project. De L-loft vond ik echt heel mooi door de afmeting en de vorm. Toen duidelijk werd dat de Casco woningen aan de oostkant zitten, vond ik dat minder ideaal. Het uitzicht bij de L-lofts aan de westkant wordt mooier. Ik wilde hoe dan ook voor de bovenste verdieping gaan. Eerst twijfelde ik nog of ik het echt ging doen: misschien is het te vroeg en te duur, past het wel in mijn leven…? Laat maar gaan.  Het bleef in mijn hoofd zitten.

Als bankier kon ik relatief makkelijk uitrekenen hoe ik zou uitkomen qua lasten en hypotheek. Waarom zou ik het eigenlijk niet doen? Ik ging het verder onderzoeken en besloot om voor de L-loft te gaan en niet de casco loft. Ik maakte een afspraak met Eric en zodoende werd ik steeds meer gegrepen door het project: het industriële en de l-loft. De optie op de 5e verdieping die ik wilde was nog vrij, die optie kon ik reserveren. Ik vond het erg fijn dat die mogelijkheid er was, echt een belangrijk element. Ik hoefde daardoor niet onder druk beslissingen te maken.

Het lijkt me inderdaad fijn dat de druk er daarmee wordt afgenomen.
Ja zeker. Het was eerst een impulsief-daad om te gaan kijken en redelijk vlot daarna heb ik de woning gereserveerd. Doordat ik rustig de tijd had, kon ik alles goed uitzoeken. Ik had de tijd om na te denken over de verkoopstrategie van mijn eigen huis. Het uitzicht vond ik belangrijk en daarom ben ik in begin januari nog een keer met Eric naar de vijfde verdieping geweest. Bij het uitzicht hield ik ook rekening met de nieuwbouw om Factory heen.

De route was dus: banner, website, gesprekken Miriam en Eric, brochure, optie gereserveerd en later kwamen de VR tours en filmpjes. Toen zat ik in de afrondende fase.

Vanaf wanneer ben je officieel L-loft bezitter?
Ik heb in januari besloten om het te doen. In een maand tijd was het voor mij wel duidelijk dat ik dit graag wilde. In februari was het ook officieel op papier

Wel mooi dat je vanuit impulsiviteit een toffe loft met een aparte vorm hebt gevonden. Totaal iets anders dan een woonboot, maar ook een uniek product.
Het idee was juist dat ik ooit kleiner zou gaan wonen. Momenteel woon ik nog met 2 pubers in huis. En toen kwam die loft langs… Een loft heeft in mijn ogen het meeste karakter als je voor een grote gaat. Eerst dacht ik ‘wat moet ik nou met een loft van 180m2’? Waarom ook niet? Het oude huis paste bij die fase van het leven: opgroeiende kinderen. Dit huis past er nu bij. Het is toch wel heel leuk om wat nieuws te doen, iets te ondernemen en die uitdaging aan te gaan. Echt leuk. Ik merk aan alles dat de keuze om voor dit project te gaan goed voelt. Ondanks dat het wat impulsief was in het begin, is het goed voor me en ik wil het graag.

Hoe zou je Elements omschrijven?
Mooi project midden in een wijk met veel diversiteit waar alles in ontwikkeling is.
Elements an sich is voor mij belangrijk, maar niet de reden om hier nou wel of niet te gaan wonen, dat was echt de loft in Factory, dat is mijn basis. Wat ik tof vind is dat eromheen een hele hoop gebeurd. Een hele transitie en ik vind het leuk om al in een vroeg stadium hier onderdeel van te zijn. Ik geloof erin dat alles eromheen gaat veranderen. Of het precies zo wordt als op de tekeningen weet ik niet, dat is afwachten.

Als Elements wordt zoals op de plaatjes zou ik fijn vinden. Als het stopt of stagneert, zou ik jammer vinden, maar niet cruciaal. Ik geloof dat het op termijn hier totaal ander is. Laatst zag ik een filmpje over wat ze hier gaan doen: het winkelcentrum en de transformatie van verschillende gebouwen. Ik kwam er toevallig op

Gemeente Haarlem heeft ook een ‘Europaweg Journaal’ heb je dat ook al gezien? Daarin laten ze alle ontwikkelingen rondom de Europaweg zien. Die kan ik je wel sturen.  
Ja is goed! Als je ziet wat er de afgelopen tijd al is gebeurd in Haarlem zijn ze wel echt goed bezig. Mooi voorbeeld hiervan is het Vijverpark en een braakliggend terrein bij Van Der Valk wordt helemaal aangepakt. 

Met jouw inzicht over de toekomst van Schalkwijk – wat zou je toekomstige buren en misschien kopers die nog twijfelen willen meegeven?
Ik kan niet gauw ergens doorheen kijken, maar wat je ziet in Amsterdam is dat in Noord de pakhuizen aan het IJ, NDSM werf en vervallen gebouwen hele mooie projecten zijn. Het zijn lange trajecten, maar dat is het wel waard. Van de 100 plannen stopt een deel of worden ze niet zoals eerst werd getoond. Sommige komen er helemaal niet. Als er eenmaal wat gebeurt en het slaat aan, gaat het gewoon door. Ten goede van de wijk. Of dat over 1, 5 of 10 jaar is, probeer er doorheen te kijken. Het hoeft van mij niet het meest fancy gedeelte van Haarlem te worden, ik vind dat rauwe randje juist mooi - daar hou ik van. Ik ben benieuwd wat de ontwikkelingen de komende jaren met zich mee gaan brengen.  Daar moet je wel in geloven, anders moet je er niet komen wonen. Het rauwe randje omarmen en er in geloven dat het een mooie ontwikkeling wordt. Het is een prachtig gebied hier met de Molenplas, Meerwijkplas, Zuidschalkwijkerweg; het is een fantastisch stukje Haarlem.

Wat maakt Factory voor jou zo uniek?
Voor mij is dat het industriële. Dat vind ik heel cool. Ik ben niet zo van de ‘nieuwe’ nieuwbouw. Dat spreekt mij minder aan. Ik zie de voordelen ervan, maar de sfeer is anders. De sfeer was destijds ook de reden om voor een jaren 30 woning te kiezen. Bij Factory is er een historie en is het niet compleet nieuwbouw dat vind ik mooi. Het is meer dan alleen nieuwbouw.

Vond je de vorm van een L-loft eerst ook spannend?
Dat heb ik nooit zo spannend gevonden, het oppervlakte en de ruimte trokken mij juist enorm aan. Het geeft het gevoel van zo’n oud pakhuis in Amsterdam. Het pakhuis gevoel komt nog beter tot zijn recht in een L-loft dan een rechthoekige loft. Daarentegen twijfelde ik wel over de lichtinval in de hoeken. Dat is gelukkig zo opgelost met glas boven de slaapkamers en misschien worden de slaapkamerdeuren volledig van glas zodat er voldoende licht naar binnen komt. Ik heb een goed lichtplan laten maken, dus qua licht komt het goed. De berging en badkamer zitten in de donkerste hoek van de loft, daar heb je niet zoveel daglicht nodig. Ik heb nooit getwijfeld over de L-loft. Het was een casco of een l-loft.

Je hebt natuurlijk vanaf twee grote raampartijen lichtinval. Er ontstaat door de L een ruimte waar je totaal wat anders voor kunt verzinnen.
Ja inderdaad, je hebt het gevoel dat je twee woonkamers hebt.

Wat ga jij doen met die tweede woonkamer of wordt het wat anders?
Mijn kinderen zijn belangrijk voor mij. Over twee jaar zijn ze dan 18 en 20 jaar. Ongeacht de situatie wil ik dat zij een eigen plekje hebben.  Het kan zo zijn dat ze het huis uit zijn of nog bij mij wonen. Van de tweede woonkamer wil ik een flexibele ruimte maken. Een binnenhuisarchitect heeft met mij meegedacht over hoe we het flexibel kunnen inrichten. Afhankelijk van de situatie met de kinderen  wordt het een werkplek of een slaapplek. Als ze helemaal het huis uit zijn, dan wordt het een werkplek en echt een tweede woonkamer waar ik me rustig kan terugtrekken om een boek te lezen en muziek te luisteren.  Er zijn dan twee woonkamers,  een werkplek en twee grote slaapkamers. Die indeling houd ik hetzelfde.

Ook qua diepte?
Ja, de flexibele ruimte maken we door middel van een roomdivider die we kunnen verplaatsen. Van blauwstaal wil ik een kastenwand maken, zo een waar je ook planten in kwijt kunt en een werkplek. De werkplek kan dan aan de ene kant zitten of de andere. Zo kan ik privacy creëren voor een slaapplek. Het loft idee is wel om het zo open mogelijk te houden. Ik dacht eerst wel dat ik een extra kamer wilde maken met muren, maar dat is weer zo hokkig.

Mooi dat je het met zo’n roomdivider op een flexibele manier kunt doen. Ideaal dat het allemaal kan bewegen.
Ik ben nieuwsgierig naar hoe het in de praktijk uitpakt. Ik heb wel het vertrouwen dat het goed komt en anders zien we het tegen die tijd wel. Dan bedenken we wat anders. We kunnen altijd nog wat anders doen, misschien dan toch een glazen muur.

Wat was je eerste gedachte bij de grootte van de loft? Kreeg je een gevoel bij de afmetingen van de l-loft? 3,5 hoog en de breedte.
Ik schrok – in de positieve zin van het woord – van de ruimte. Toen ik een keer in de hoek van L , de badkamer hoek, ging staan, was mijn reactie: “allemachtig wat een ruimte”. Die ruimte was al meer dan genoeg voor een woon- en slaapkamer. Dat was alleen nog maar één gedeelte van de L. Die hoek waar je dan staat wordt opgevuld met bergingen, badkamer en toilet. Dus qua gevoel kan ik het niet inschatten. Wel dat het groot genoeg is! Dat komt denk ik pas wanneer ik er echt ga wonen en mijn spullen erin zet. Van de buitenkant lijkt het dan in eerste instantie niet zo breed, maar het is breder dan het huis wat ik had.

Daar kan ik wel inkomen. Op de woningzoeker lijkt het een stuk smaller dan dat het in werkelijkheid is.
Ja echt, het is denk ik wel 6m breed en dan ook nog 11 of 12 meter diep. De woonkamer alleen is al 111 m2 woonoppervlak.  

Weet je al ongeveer wat je gaat doen qua inrichten?
Ik heb een binnenhuisarchitect aan de arm genomen en die heeft mij geholpen met de extra flexibele ruimte en met wat voor sfeer ik erin wil brengen. Ik kan wel aangeven wat ik mooi vind, maar om het met elkaar te verbinden vond ik wel moeilijk, zeker met zo een groot oppervlakte. Het is echt mijn werk niet. Om er een mooi geheel van te maken is een binnenhuisarchitect wel fijn. Op basis van de kleuren en materialen die ik mooi vindt en welke ‘oude’ meubels ik meeneem naar de loft, wordt er een sfeerbeeld gemaakt. Heeft echt goed geholpen.

Wat wordt de sfeer in het huis?
Ondanks het stoere en industriële karakter, wil ik wel dat het een warm en gezellig huis wordt. Er komt een houten vloer want dat heeft meer karakter. Ondanks we in het jaren 30 huis ook al hout hadden. Ik ga nu voor een kopshoutenvloer in de woonkamer. Dat is de bovenkant van het hout en zo ontstaat er een mozaïek. Als het goed is blijf je de jaarringen van het hout zien. In de slaapkamers een gietvloer of iets anders strak. In de keuken ga ik voor stoerdere elementen. Ik heb nu gekozen voor een zwart kookeiland en een lichtgrijzige kastenwand tegen de muur, de muur wordt ook lichtgrijzig. Niet heel donker. In het oude huis was er een donkerblauwe muur, dat vind ik nog steeds heel mooi. Dat is qua lichtval misschien wat onhandiger. Daarom ga ik met donkere accenten werken in het meubilair en de accessoires, zoals  staalblauwe deuren. De basis houd ik in ieder geval rustig. Lichtgrijze wand, stoer donker kookeiland, maar wel een diepblauwe bank. Misschien qua kunst wat andere dingen doen. Dat is de richting. En ik wil graag met planten werken, want er is geen balkon dus wil ik mooie grote planten binnenshuis.

Ik ben niet zo van de tierelantijntjes in het huis, het moet wel mooi, stijlvol én gezellig zijn. Liever niet koud en kil.

Mogen je kinderen ook meedenken of meekiezen?
Ik kan heel stoer zeggen dat het zo is, maar ik heb het allemaal zelf besloten. We hebben het er natuurlijk wel over, maar het is uiteindelijk meer mijn huis. Mijn dochter stuurt ook wel het één en ander door. Wat ik vooral belangrijk vond, was het hen meenemen met betrekking tot de slaapkamers.

Als je zou dromen, hoe ziet een dag in jouw leven in Elements eruit?
Dat is een goede vraag. In de basis gaan de ‘gewone’ dingen gewoon door. Het is wel leuk om na te denken in huis. Ik heb wel behoefte aan een plek die helemaal past bij mij en is ingericht naar mijn eigen ideeën en smaak. Dat als ik dan een kopje koffie drink op de bank en rondkijk, dat het dan echt je veilige eigen plek is.  Ik heb een druk leven: veel sporten, werk, leuke dingen doen met mijn kids of vrienden, ben veel onderweg dus dan is thuis echt wel een gezellige basis. Het zou fijn zijn als het een mooie groene plek is.

Ik ben nieuwsgierig naar de daktuin en hoe dat in de praktijk gaat werken. Ik ben geen super tuinierder of iemand die dagen in de tuin zit, maar ben wel benieuwd met welke regelmaat ik gebruik maak van de daktuin. Ga ik met mijn kop koffie in het zonnetje zitten? Ik weet het eerlijk gezegd nog niet. Het helpt wel mee dat ik al op de vijfde verdieping zit en maar één trap omhoog hoef.

Ik denk dat ik met een tevreden, blij en trots gevoel naar mijn loft ga kijken, omdat het helemaal naar mijn zin is!

Toen we aan het Junoplantsoen gingen wonen was het een jaren 30 huis met allerlei verschrikkelijke dingen. Uiteindelijk maakten we er iets moois van. Dat was echt een plek waar ik me prettig voelde en waar het behaaglijk was. Dat gevoel in de loft zou ik het fijnste vinden. Wat ik heel leuk vind is om de nieuwe omgeving te leren kennen. De buurt ken ik een beetje, maar straks wordt het echt mijn nieuwe leefomgeving.  Ik heb dan een vaste plek waar ik mijn verse brood en lekkere hapjes haal, een vast koffietentje en een plek waar ik de hond kan uitlaten.

Leuk dat je dat benoemd! Voor veel mensen in Factory wordt het natuurlijk een nieuwe leefomgeving. De kopers komen overal en nergens vandaan, een mooie mix! Ook qua leeftijd.

Wat voor reacties krijg je van vrienden en familie?
De meeste vinden het echt heel leuk. Natuurlijk ook sociaal wenselijk misschien. Ze vinden wel een mooi project! Veel hebben het ook al wel een keer voorbij zien komen. Een boel die het triggert. Sommige schrikken een beetje van de wijk – ga je echt in Schalkwijk wonen? Er zijn ook wel mensen die zich erover verbazen dat je geen eigen buiten of balkon hebt. De afmetingen vinden ze echt super gaaf en het industriële ook. Het past nu ook wel echt in mijn leven. Het was tijd voor een nieuw plekje en een nieuwe omgeving. Dat geven mensen ook bij mij aan.

Fijn dat ze dat opmerken en tegen je zeggen!
Ja zeker! Ik merk zelf ook dat de energie die erdoor vrijkomt goed is.

Vind je het zelf erg jammer dat je geen eigen buitenruimte hebt?
Zoals ik eerder zei ben ik niet zo’n erge tuinier, bij het oude huis zag het er wel netjes uit, maar dat kwam niet door mij. Ik zit af en toe wel graag in de tuin om een kopje koffie te drinken of ’s avonds een hapje te eten. Ik zou niet uren in de tuin gaan zitten om een boek te lezen. Ik ben sowieso al veel buiten: voor het hardlopen en het uitlaten van de hond. Ik ben gek op zeilen en heb een eigen boot dus met mooi weer ben ik te zeilen. Aan mijn buitenuren kom ik dus meer dan genoeg! Als ik dan echt behoefte heb om een buitengevoel te creëren zet ik gewoon de ramen helemaal open. En wie weet ga ik dan ook wel met mijn broodje of iets anders naar de daktuin. Of ik dat echt ga doen, weet ik nog niet, maar dat zien we dan wel. Ik heb bijna een privé opgang naar de daktuin haha.  Ik denk niet dat ik een tuin heel erg ga missen, omdat ik al genoeg buiten kom.

In het appartement waar ik nu woon heb ik al helemaal geen buiten. Enkel een schuifpui die open kan. Deze zomer heb ik het echt niet gemist. Voor wie ik het wel zielig vindt, zijn mijn huisdieren. Ik heb een kat en een hond. De kat komt nu niet meer buiten, dat vind ik wel erg. Dat is het enige wat ik wel heel jammer vind. Voor mezelf niet.

Ga je nog wat speciaals voor de hond doen?
Haha nee, die is nu 11 jaar en de vraag is of ze het redt tot die tijd. Ze is een fit beestje, dus ik hoop het wel! Ze wordt wel een oud dametje. Ik doe niet iets omdat ik het haar niet gun, maar een fijne mand is al gauw genoeg. Ze krijgt veel liefde en genoeg te eten en drinken. Dieren zijn heel leuk en super gezellig, maar het blijven wel dieren!

Je had aangegeven dat het bij jou allemaal redelijk soepel ging qua alles onderzoeken, heb je nog tips?
De begeleiding vanuit Eric, het eerste contact met Miriam en nu met jou vind ik allemaal heel fijn. Maar met het meerwerk loopt het niet zo soepel. Laatst ging het gelukkig wel beter met een paar van Thuis. Ik merk dat de keuzemogelijkheden heel klein zijn. Met name als je al met een binnenhuisarchitect bezig bent geweest merk je dat echt dat de focus van Thuis ligt op standaard nieuwbouw. En dat is Factory niet! Bij Thuis willen ze vooral nog digitaal afspreken en dat vind ik heel onpersoonlijk. Het is toch veel leuker om fysiek af te spreken.

Kunnen we nog wat voor jou doen?
Ik vond het heel fijn om korte lijnen te hebben met Eric, altijd goed contact mee gehad. Wat ik leuk zou vinden om van Dura Vermeer te ontvangen zijn updates over de planning. Hoe hard gaat het? Zit het mee of zit het tegen? De oplevering is nu q2 2023, kunnen ze daar wat over zeggen? Achteraf had ik meer begeleiding gewild betreft de omgeving waar we in werken. Volg mijn woning geloof ik, die snap(te) ik echt niet.

Bedankt voor het interview!

Ik merk aan alles dat de keuze om voor dit project te gaan goed voelt. Ondanks dat het wat impulsief was in het begin, is het goed voor me en ik wil het graag.
Ik merk aan alles dat de keuze om voor dit project te gaan goed voelt. Ondanks dat het wat impulsief was in het begin, is het goed voor me en ik wil het graag.
Vincent Ingedeelde L-loft