01 september 2021

Casco loft in Factory

Ooit wilden ze wel ergens anders wonen. Maar waar? Daar waren ze nog niet over uit. Marjolein kwam de lofts van Factory tegen op Instagram en van het één kwam het ander. De casco lofts in Factory zijn een speciaal product en Mark en Marjolein gaan de uitdaging aan.

Casco loft in Factory

Hoe kwamen jullie bij dit project?
Marjolein zag het op Instagram en liet het aan mij zien. We zitten nog middenin de verbouwing thuis, dus ik dacht natuurlijk van ‘heb je haar weer’. Het leek haar ontzettend gaaf door het industriële karakter en dat het in het voormalig Fluor kantoor zit. Uiteindelijk ging ik overstag en hebben we de modelwoning bezocht. Ik was het direct met haar eens, want het was echt gaaf.  Als we dit ooit willen doen, moeten we het nu doen. We hadden al wel het idee om ooit nog eens te verhuizen. We wonen nu al 23 jaar in hetzelfde huis en om de zoveel jaar hebben we een project. Dit is het laatste project en maken we het huis verkoopklaar. De kinderen zijn de deur uit en wij gaan de volgende stap zetten. Het ‘even een kijkje nemen’ werd een definitieve koop voor ons.

Waar komen jullie vandaan en vanuit wat voor soort huis?
‘Gewoon’ uit Haarlem, uit de Bomenbuurt. We wonen daar met veel plezier in onze aller-eerste koopwoning. Schalkwijk was voor ons not-done door de negatieve verhalen. Toen we het project zagen en ons duidelijk werd dat er van alles gaat gebeuren in de wijk, dachten we ‘laten we het gaan doen’. Het project is gewoon erg leuk. We twijfelden kort over het feit dat de woningen geen tuin of balkon hebben. Momenteel hebben we een tuin die niet al te groot is. Als het niet te warm is, zitten we er eigenlijk  alleen in de zomer. De gemeenschappelijke daktuin en de omgeving er omheen geeft ons wel het gevoel dat er een tuin is.

Hoe zouden jullie Elements in 1 woord omschrijven?
Avontuur. Het is echt een avontuur om hierin te stappen. We hebben een casco gekocht en dit is totaal onbekend terrein: van A tot Z alles zelf doen. Elements zelf is ook avontuurlijk: van kantoor naar wonen, duurzaam, van het gas af, industrieel, materiaalgebruik, casco lofts en dan ook nog divers door de verschillende vormen en oppervlaktes. We waren er vrij snel over uit dat we casco wilden. Voor ons is een loft een open ruimte. De modelwoning vonden we heel mooi, alleen voelde het als veel losse kamertjes. Helaas ontkomen wij daar niet volledig  aan. Toch gaan we voor het open karakter met veel glas.

Een casco is natuurlijk ook niet zomaar iets…

Precies, we vonden het ook best wel eng: hoe ga je het aanpakken? Worden we goed begeleid? Het is een sprong in het diepe, we hebben het nog nooit gedaan. Het gesprek bij Glenn gaf ons meer een gevoel bij de loft. Wat heel fijn was in de brochure, waren de impressiefoto’s. Daar kreeg je een goed beeld van wat je zou kunnen doen. Ook de ingetekende plattegronden gaven weer hoe je het kunt indelen. 

Nieuwbouw is natuurlijk ook totaal anders dan een bestaand project. Het laat veel over aan de verbeelding.

Heel veel. Het zou leuk zijn als je je hele indeling ook in 3D kon krijgen. Misschien al tijdens het gesprek met Glenn dat het erbij in zit. Zoals ze dat ook bij badkamer- en keuken specialisten ook doen.

Wat maakt Factory voor jullie een uniek project?
De transformatie van industrieel bedrijf naar woningen waarbij het industriële karakter wel bewaard blijft. De verschillende oppervlaktes en combinatie van ‘gewone’ en casco lofts vinden we ook heel leuk. Echt een mengelmoes van woningen. Vooral die casco is uniek doordat je het helemaal zelf kunt indelen. Het is heel spannend maar ook heel leuk. Uniek dat het in het oude Fluor gebouw zit, dat het een bestaand pand is waar ze dan iets nieuws in maken. Hoge plafond, grote raampartijen - dat trekt ons gigantisch aan. De harmonicaramen zijn echt geweldig. Er komt waarschijnlijk veel licht naar binnen. Elke woning heeft ook van die grote pilaren dat vonden we industrieel leuk. Daar houden wij wel van.

Vanwaar de keuze voor jullie loft (type H1)?
Verschillende redenen. De loft waar we voor hebben gekozen zit op de 5e verdieping. Ergens in het midden naast de hoekwoning en de L-Loft. We hebben gekeken naar de prijs en het oppervlak van de loft. Ons huidige huis is een vrij smalle jaren 30 woning en daarom willen we nu graag veel ruimte in de woonkamer. Een loft met minimaal twee slaapkamers betekent dat het huiskamer gedeelte een stuk kleiner wordt. Dus wilden we wel een vrij ruime loft en kwamen we uit op deze. De andere lofts vonden we wel heel groot, want we zijn maar met zijn tweeën. Ook met twee slaapkamers niet. De voorkeur ging naar de bovenste verdieping vanwege het uitzicht. Het liefst hadden we een casco aan de andere kant van het gebouw, maar dat kon helaas niet. Het is even afwachten met het licht. Het raam is 9 bij 3,5 meter dat geeft waarschijnlijk genoeg licht. Alleen de directe zon hebben we niet.

Kunnen jullie omschrijven hoe een dag in jullie leven eruit ziet in Elements?
Je staat op en ziet die geweldige lichtinval door de negen meter lange raampartij heen komen. Eerst maar naar de horeca beneden. Heerlijk om daar naartoe te gaan. Vervolgens pakken we de elektrische fiets om een stukje te fietsen. Stiekem best moeilijk om het te omschrijven. Lastig om dit te zeggen over een plek waar we nog niet geweest zijn en nog niet wonen. Is bij een bestaande buurt wel gemakkelijker. Ik denk wel dat we heel erg gaan genieten van de ruimte en het licht. We zien het in ons hoofd wel voor ons. We dromen echt van de ruimte en zo een enorm kookeiland waar je lekker kunt bakken. Gewoon echt fijn thuis komen. Het gevoel is dat er een bubbeltje ontstaat. Ook met dat café beneden waar je kunt lunchen en koffie drinken zonder dat je helemaal naar de stad toe hoeft. Veel groen en lekker wandelen. En natuurlijk ook de optie om een kop koffie mee te nemen naar het dakterras.

Hoe kun je op een dak bomen en planten laten groeien?

Bomen worden niet groter dan hoeveel ruimte je ze geeft. Sommige wortels hebben dan niet de neiging om dingen stuk te maken. Hij groeit zo groot als dat hij kan worden. Hoe dat zit met de wortels ga ik even navragen. De constructie is zo berekend dat het mogelijk is en waar nodig verzwaard/sterker gemaakt.

 Zijn de impressies met dat formaat bomen en planten ook echt zoals het gaat worden? En al dat groen om het gebouw heen?

Zeker. Het ‘loop een rondje om Factory’ is hoe ze het daadwerkelijk gaat doen. Qua bomen worden er op het dak natuurlijk eerst kleinere gepland. Niet van die hele kleine, maar ook zeker niet van die dikke bomen. Die worden wel in de openbare ruimte geplant.

We droomden ook echt van een trap vanuit onze woning naar de daktuin of een nog iets hoger plafond zodat we een entresol konden maken. Het is nu helaas net iets te laag, maar dat is niet anders. De ruimte die we hebben is ook wel genoeg.

Een hoop plannen hoor ik, wat gaan jullie met de woning doen?
Wonen natuurlijk! Qua indeling willen we het open loft karakter: zo veel mogelijk licht en ruimte. Dit gaat lukken door met veel met glas te werken en een doorkijk te creëren vanaf de voordeur tot aan de gevel. De twee slaapkamers zijn gepositioneerd op de kopse kant. Waarbij de slaapkamer die aan het woongedeelte grenst volledig met glas is en de ander gedeeltelijk met glas en afgeschermd door de wand met keukenapparatuur. We wilden de keuken graag zo, zodat er een lange zit langs de wand komt. In de keuken komt een groot kookeiland wat zorgt voor openheid en veel ruimte. Wat fijn is dat er in de badkamer een groot ligbad komt en twee douches. Het liefst hadden we het verplaatst, alleen dan moesten we de vloer ophogen. Dat zagen we niet zitten. Op een gegeven moment liepen we tegen een luxe probleem aan: een ruimte wat een inloopkast kon worden. Dat is nu een inloopkast maar op een slimme manier, want de gordijnen kunnen ook netjes uit het zicht gehangen worden. Het lijkt wat op de visualisatie van Type J in de brochure, die foto vonden we te gek! We hebben het overal net iets anders gedaan. 

Zitten jullie ook op Pinterest en Instagram?
We zitten veel op Instagram en op Pinterest. Het is op dit moment alleen wel lastig om al echt bezig te zijn met de hele indeling en het soort interieur. Het is nog zo ver weg. We hebben zeker wel ideeën, ook voor kleurstellingen. Het kan alleen zo anders zijn over 1,5 jaar. Marjolein houdt zich niet graag voor langere tijd aan één stijl of kleur, ze is heel vrolijk en daardoor kan het een en ander verschillen. Pinterest hebben we met name gebruikt voor het gesprek met Glenn. Verder kijk ik ook nog veel in woonbladen. We houden een Instagrampagina bij voor de loft.  

Leuk om te zien wat er op komt! Is dat de Instagram die tussen de volgers zag staan?
Ja klopt! Die is wel leuk om te volgen. Daar houd ik op bij wat er van Elements voorbij komt en ook dingen voor mezelf op bijvoorbeeld het gebied van interieur en accessoires. De naam van de pagina is Loft.2023.

Wat voor een tips zouden jullie aan potentiële buren geven?
Laat je ideeën uitwerken in 3D en vraag zo veel mogelijk advies aan professionals die je kunnen helpen. Het is voor ons nog een hele zoektocht, best lastig om dan al tips of advies te geven aan anderen. Wij weten ook nog niet hoe we dat gaan doen. Eén projectleider lijkt ons fijn die bijvoorbeeld de mensen van de keuken en de vloer aanstuurt. Zeker omdat we een tijdsbestek van zes maanden hebben. Iemand die de termijnen in de gaten houdt en afspraken controleert. Waarschijnlijk zijn er kopers die daar meer thuis in zijn, wij laten dat toch liever doen. Natuurlijk willen we ook erbij zijn en kijken of het gaat zoals we willen. In ons huidige huis hebben we verschillende ervaringen met aannemers: ze komen niet op tijd, er zijn geen materialen, het loopt uit of er lopen 10 klussen tegelijk. Dingen waar we bij verbouwingen tegenaan zijn gelopen en dat willen we liever niet bij de loft vanwege het halfjaar wat we hebben.  Als er tips zijn van andere casco kopers, dan horen we die graag!

Qua indeling willen we het open loft karakter: zo veel mogelijk licht en ruimte. Dit gaat lukken door met veel met glas te werken en een doorkijk te creëren vanaf de voordeur tot aan de gevel.
Qua indeling willen we het open loft karakter: zo veel mogelijk licht en ruimte. Dit gaat lukken door met veel met glas te werken en een doorkijk te creëren vanaf de voordeur tot aan de gevel.
Marjolein en Mark niet hun plattegrond