13 september 2021

Casco loft in Factory

Michel en Jasmin twijfelden in eerste instantie. De lofts van Factory vonden ze direct gaaf. Het was alleen nog onduidelijk wat er verder in de omgeving ging gebeuren. Toen zij zagen wat de (toekomstige) omgeving te bieden heeft, was de beslissing gauw gemaakt.

Casco loft in Factory

Hoe kwamen jullie bij dit project?

In eerste instantie per ongeluk via Google. Toen dachten we direct: hier gaan we nooit wonen. We waren eigenlijk aan het kijken voor een woning in Amsterdam of Almere Duin. Toen we eerst niet waren ingeloot (later wel), zaten we op een gegeven moment op een zondag in bed en gingen we toch nog een keer kijken. We vonden het toch wel iets. Via Google Streetview gekeken we naar de omgeving. Michiel wilde daar echt nooit wonen.

Het ontwerp en de tekeningen die we van Factory zagen, spraken ons enorm aan. Begin december 2020 zijn we er een rondje gaan rijden. Haarlem is heel mooi alleen Schalkwijk was niet super. Toch besloten we om te bellen. Eric (makelaar) was zo ontzettend enthousiast aan de telefoon. Hij heeft ons eigenlijk overgehaald. 

Wat voor ons de doorslag gaf, is dat we overal in de omgeving nieuwbouwprojecten zagen. Over 5 tot 10 ziet de omgeving er totaal anders uit. Het gaat helemaal veranderen. Dat triggerde ons wel. Eric verkocht de ingedeelde lofts en helaas niet de Casco lofts. We werden in contact gebracht met Miriam en zij heeft ons enorm goed geholpen. Heel duidelijk en behulpzaam, echt fijn! Het project spreekt ons enorm aan doordat je je eigen visie en wensen kunt realiseren door het zelf te doen. Op een paar dingen na wat al vastligt. Je hebt alle ruimte om te doen wat je wilt. Dat is altijd wel een grote wens geweest: een grote ruimte waar je zelf wat mee kunt doen. Voor deze prijs is het erg lastig, vrijwel onmogelijk, om dit soort panden om in een binnenstad van Amsterdam te krijgen. Daar kost zo een loft vast een miljoen of meer. In Amsterdam Oost keken we naar een appartement van 55m2. Die was 5,5 ton waard, dan betaal je gewoon 10.000 per meter. Zoveel gaan wij niet betalen voor een klein appartement. 

Toen we Elements tegenkwamen was het project nog niet actief in de verkoop. Wat eigenlijk ook raar is, is dat er op de website nog staat dat er nog lofts te koop staan. We vragen ons af wat mensen dat tegenhoudt. 

De lofts die met name nog vrij zijn, zijn de grote L-lofts. Dat vinden mensen toch een spannend product. Het is niet standaard en daarom hebben sommigen extra inspiratie nodig. En dat kost meer tijd. Dat er geen tuin is bij zo een grote loft, is voor sommigen een struikelblok.

Nou, gelukkig hoefden wij geen tuin! Dat was voor ons geen showstopper. We wonen nu in het centrum van Amsterdam en missen de tuin niet. Vanaf Elements ben je binnen no-time op het strand of in de natuur. De ramen zijn straks zo groot, die kun je gewoon openklappen en dan krijg je genoeg licht en lucht binnen.

Wat maakt Factory voor jullie een uniek project?
Het is stoer, magnifiek, groots en hip. Komt door verschillende dingen zoals de uitstraling van het pand, de lofts hebben een heel hoog plafond en het is van deze tijd: een gedeelde tuin en dingen samen doen. Echt een community. Dat zie je in Amsterdam ook steeds meer opkomen. Appartementen met een gezamenlijke ruimte of een grote tuin. We hebben in ons huidige huis nog wel onze eigen balkons. Binnen Elements past alles goed bij elkaar. De uitstraling van Factory en de omgeving die stoer en ruig is, de lofts zijn niet rechttoe-rechtaan. Het is anders. Vooral het dakterras, wat speels is, maakt het spannend. Factory spreekt ons heel erg aan. Stoer en stijlvol tegelijk. Het staat mooi tussen de andere panden die komen. Het heeft uitstraling.  

Voor welke loft hebben jullie gekozen? En waarom?
Voor de casco loft type Hsp van 130m². We zijn lekker met zijn tweeën en hebben geen kinderen. De grootte van de loft is ideaal. Budget was ook belangrijk, want we gaan nog een hele hoop doen. De indeling van de Westlofts is voor ons niet heel ideaal en niet praktisch. De slaapkamer staat midden in de woonkamer. Dat het aan de gevel moet, is echt jammer. We willen een open ruimte en gebruik maken van de grote raampartij. Het is fijn dat we er zelf één geheel van kunnen maken. De slaapkamer zit bij ons niet aan de gevel. Door de slaapkamer voorin te plaatsen haal je het licht en de ruimte weg. We houden van veel ruimte, het liefst wordt het één grote balzaal. In deze loft kunnen we onze creativiteit kwijt. Met de architect verliep het heel soepel waardoor we gauw klaar waren met de bouwtekening. Hier konden we helemaal losgaan met wat wij in ons hoofd hebben. Verder hebben we ook voor Elements gekozen vanwege de ligging. 

Wat gaan jullie met de woning doen?
Dat is nog één grote verrassing! Ook doordat we een andere architect hebben laten tekenen. Als het wordt opgeleverd, laten we het met liefde zien! Om het echt ons droomhuis te maken, willen we alles wat in de loft komt laten ontwerpen en maken. De afwerking moet top zijn. Het is het eerste huis wat we echt samen vanaf nul gaan ‘bouwen’. Er zijn veel keuzes en overwegingen, soms lastige. Gelukkig hebben we nog veel tijd. Uiteindelijk hebben we wel onze droomloft. 

Dromen doen we al. We zijn gek op het strand, dat is vanaf hier maar een kwartiertje fietsen. Zodra we hier wonen kopen we gelijk twee elektrische fietsen. De ligging ten opzichte van Amsterdam, Alkmaar, het strand en ons werk is ideaal. De bussen stoppen hier ook vlakbij. Eerst twijfelden of we wilden vertellen dat het in Schalkwijk is. Ik moet toegeven dat aan wie ik het tot nu toe heb vertelt, ze allemaal enthousiast zijn: een upcoming hippe wijk wat mooi wordt. Het is niet meer wat het vroeger was. Onze hypotheker is hier geboren en getogen en kent de buurt heel goed. Hij was zo enthousiast over de prijs en wil het eigenlijk zelf ook wel als belegging kopen. Iedereen en vooral wij zijn super enthousiast. Hoe zit het eigenlijk met het winkelcentrum? 

Het hele winkelcentrum wordt aangepakt. In eerste instantie komt er een nieuw gedeelte bij vlakbij het water. Op een plein komt een overdekte markt – foodhallen idee. 

Als je hier komt aanrijden is de middenberm nogal kaal. Komen daar ook nog bomen of iets anders?

De gemeente is bezig met een volledig mobiliteitsplan voor deze omgeving. Er komen nieuwe stoepen, fietspaden en autowegen ed. Alles gaat op de schop. De panden hier omheen worden ook allemaal gesloopt of herontwikkeld.  Binnen het team van Elements (bij Rootz weet ik dat niet zeker), wordt er wel gerefereerd naar een bonbondoos. Elk gebouw heeft zijn eigen identiteit en samen is het een kloppend geheel. Er wordt samengewerkt met onder andere Amvest, BouwInvest en de Gemeente Haarlem. Het wordt uiteindelijk ‘De Stad tussen de Bomen’ met ontzettend veel groen.  

We zijn zo benieuwd naar de daktuin. Daar kijken we echt naar uit. Uiteindelijk heb je een Vereniging van Eigenaren en is het voor iedereen in het gebouw om ervoor te zorgen dat het wordt onderhouden en dat het mooi blijft. Na de oplevering is het aan de VVE zelf. Het wordt denk ik heel mooi. Ook alles eromheen. Het wordt een eigen mini-wijk. Dat het autovrij is vinden we fijn. Dat er een koffiezaak komt ook, komt er ook nog iets anders?

In Smart Dock in ieder geval een koffiezaak, maar het is nog niet helemaal zeker wat er onderin de plint komt geloof ik. Daar hebben ze nog even voor. Gelukkig ben je vanaf hier zo in het centrum.

Haarlem is oprecht een leuke stad. In Almere hadden we een prachtig appartement gezien, maar in Almere wil je niet dood gevonden worden. Haarlem is gezellig, Almere niet zo. Er is denk ik één plein met horeca en dat is het. Haarlem heeft veel charme en karakter. We vonden het project in Almere heel mooi, maar daar was het ook mee gezegd. Het ging enkel om het project. We zijn heel blij met Haarlem.

Kunnen jullie omschrijven hoe een dag in jullie leven eruit ziet in Elements?
Wakker worden in een heel ruim, licht en groot huis. Rennen en dansen door het hele huis. Dan een kop koffie drinken en met de elektrische fiets naar het strand. Volledig genieten. Heerlijk wandelen in de Kennemerduinen. Toen we ons nog oriënteerden en na de gesprekken met de makelaar zijn we daar vaak geweest. Het is echt prachtig.

Sinds ik de tekeningen heb gezien met alles wat we in ons hoofd hebben, dan wil ik niet eens meer in Amsterdam wonen. Terwijl ik voorheen alleen maar droomde van Amsterdam en nergens anders. Nu denk ik ‘nah nee.’. We kennen verder niemand in Haarlem en het is allemaal nieuw. Gelukkig kennen we Bloemendaal en Zandvoort! Het kan ons niet snel genoeg gaan. We zitten nu even twee jaar in de wachtkamer. Dat is niet heel erg, want het biedt ook rust en mogelijkheden om goed na te denken. Onze ideeën kunnen we tot in detail uitwerken. Er zit geen druk achter en we kunnen nog even sparen. We kunnen het nog 100 keer wijzigen. In het begin ging alles heel snel. We hadden nog niet getekend en toen hadden we onze bouwtekening al. Best wel snel! De architect kwam met drie tekeningen. Deze gingen we tot in detail uitwerken. In februari hadden we al getekend. De hypotheek was na een anderhalve week al rond. We hadden gevraagd wat hij van ons nodig had, dat hebben we verzameld en na 5 werkdagen was het geregeld. Daardoor dachten we ook ‘dit had zo moeten zijn’. Het ging heel soepel. Het tekenen bij de notaris is het enige wat we nog moeten doen! Als het pand straks klaar zit, weet je niet wat je ziet.

Hopelijk komt er ook gauw voor jullie een start-bouw feest. Dan kun je misschien wel een kijkje nemen in het pand. Voor de voorpret.
Ja precies! We zijn al wel bij de modelwoning geweest toen hij net was geopend. En de kijkavond op de 5e verdieping. Zelf hebben we gekozen voor een woning op de 4e verdieping. Want we dachten: dakterras. Straks gaat er iets lekken. Laat dat maar zitten, wij gaan lekker naar de 4e. We werken allebei overdag, dus het maakt ons niet uit op welke kant het appartement zit. In de zomer blijft het zo lekker koel. In appartementen kun je de ramen vaak niet tegen elkaar open zetten. Momenteel staat het huis de hele dag in de zon. Zelfs met een airco krijgen we het niet koud en duurt het lang. We vinden het niet erg dat we geen avond of middag zon hebben. Dan gaan we wel naar het dak, de stad of het strand.

Als je een tuin hebt is het fijn om de hele dag zon te hebben. In een appartement, hoeft het niet per se. Het wordt dan wel enorm warm. We zijn daarom ook erg blij met het systeem.

Hebben jullie een moodboard op Pinterest wat we kunnen volgen?
Met een casco loft vind ik het juist heel leuk dat iedereen zijn eigen ding doet. Niet te veel door elkaar laten beïnvloeden. Elke loft wordt uniek. Nu kun je echt je creativiteit kwijt. Daarom deel ik mijn Pinterest liever niet.

Wat voor een tips zouden jullie aan potentiële buren geven?
Ik denk dat veel mensen te veel in problemen denken. Toch wat moeite met visualiseren. Liever niet te veel over nadenken. Zij kunnen het beste geen loft kopen. Een avontuurlijke instelling is wel gewenst bij casco lofts. Het zou leuk zijn als de toekomstige buren heel aardig zijn en wel van een feestje houden, vinden wij ook leuk. Niet te moeilijk denken en open er in staan en je gevoel volgen. Laat de woning onderdeel worden van jezelf. Doordat je alles zelf kunt bedenken, wordt het volledig jouw huis. Een worden met het huis – stukje van jezelf in het huis stoppen. Gelukkig liggen Michiel en ik op één lijn qua smaak en indeling. Wij houden echt van die NY-stijl lofts, dat wat je in films ziet. Ooit... dacht ik. Dit komt toch aardig in de buurt met de hoge plafond. Fijn dat het zo hoog is. Dat is ideaal. Maken. Bouwen. Genieten.

We houden van veel ruimte, het liefst wordt het één grote balzaal. In deze loft kunnen we onze creativiteit kwijt.
We houden van veel ruimte, het liefst wordt het één grote balzaal. In deze loft kunnen we onze creativiteit kwijt.
Michel de Meijere en Jasmin Dara' ibaf -